O właściwościach zdrowotnych i dietetycznych kaszy jaglanej już Wam pisałam. Świetnie nadaje się do dań wytrawnych ja też i na słodko. Ostatnio np. posmakowała mi na śniadanie gotowana na mleku kasza jaglana z dodatkiem owoców ( jabłka, żurawiny, banana, ciepłych malin.)
Dzisiejsze połączenie kaszy z dynią jest znakomite. A dodanie ostrej papryczki chilli, spowodowało, że krokiety były pikantne i wyraziste. Dodatkowo posypałam całość serem parmezan i były pyszne, lekkie krokiety, które świetnie smakowały jako dodatek do pieczonego udka kurczaka.
Oczywiście, jeśli nie jadacie mięsa, to proponuję zjeść krokiety z ulubioną surówką.
Składniki
Szklanka kaszy jaglanej,
2 ½ szklanki wody,
Kawałek dyni – około 30 dag
1 cebula,
Ząbek czosnku,
10 dag startego sera parmezan,
1 ostra papryczka chilli,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz
Wykonanie
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 ½ szklankach wody, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka.
W między czasie podsmażamy na oleju, na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę chilli. Dynię obieramy, czyścimy z pestek i miąższu i ścieramy na tarku, na grubych oczkach. Następnie dodajemy dynię do cebuli i dusimy 7 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Z tak przygotowanej kaszy formujemy podłużne krokiety i smażymy na oleju tak aby miały podsmażoną skórkę.
Usmażone krokiety posypujemy startym parmezanem. Podajemy z mięsem zamiast ziemniaków lub jako samodzielne danie z surówką
Wspaniałe, chętnie zrobię:)
uwielbiam zarówno kasze jaglaną, jak i dynię! świetne 🙂
Krokiety były pyszne 🙂 zachęcam do zrobienia ..POzdrawiam