Kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe robię z dodatkiem dyni i ziemniaków. Dynię do takich kluseczek piekę bo wtedy wyparowuje z niej woda i ciasto nie jest takie mokre/rzadkie.

My jesteśmy miłośnikami takich domowych kluseczek z dodatkiem różnych warzyw. Czy jest to szpinak, czy dynia to kluseczki są rewelacyjne.

Takie kluseczki są bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych: żeberek w sosie, polędwiczek w sosie jak też same z masłem, z dodatkiem startego parmezanu, masła szałwiowego… jak je lubimy.

Ja lubię je podsmażyć i takie z chrupiącą, podsmażoną skórką zjeść z kwaśnym mlekiem. Proste ale jakie smaczne jedzenie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki :

500 g dyni,,

4 ziemniaki,

2 jajka,

10 dag mąki,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

masło,

sól

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy  na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.

Dynię myjemy i układamy skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, aż będzie miękka ( sprawdzamy widelcem miękkość). Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ łyżką i blendujemy na gładkie purre.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy schłodzone ziemniaki, purre z dyni, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba ( jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie) dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie i dość zwarte aby można było formować wałki . Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki.

W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku. Polewamy roztopionym masłem i podajemy z mięsem i sosem lub z samym masłem i np. bułką tartą.

 

 IMG_1526 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Viola
    10 października
    Odpowiedz

    Witam,
    waga 500 g dyni ze skórką przed pieczeniem?
    Pozdrawiam
    Viola

  2. Brenia
    12 października
    Odpowiedz

    Tak, waga 500 g przed pieczeniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.