Ten przepis to inspiracja z pobytu w Głęboczku. Jedną z propozycji do wybrania na obiad (tę właśnie wybrałam) były pulpety ze szczupaka z krewetkami w sosie koperkowym.
To co mnie zachwyciło w tym daniu to smak ryby, krewetek niczym nie zdominowany. Nie było tam dominacji czosnku, cebuli lub innych przypraw; był pyszny smak ryby z lekkim smakiem krewetek. To wszystko było w lekkim sosie śmietanowo-koperkowym – po prostu pycha.
Ja postanowiłam zrobić coś podobnego z filetów z pstrąga łososiowego, do tego dodałam kilka ugotowanych krewetek, doprawiłam solą, pieprzem i koniecznie sokiem z cytryny i były pyszne, lekkie pulpety z ryby i krewetek. Do tego wystarczył ryż i obiad był rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie 😉
Składniki:
2 duże filety z pstrąga łososiowego,
10 dag świeżych krewetek,
1 jajko,
Sól, pieprz,
Sok z jednej cytryny
Małe opakowanie śmietany 18%,
Pęczek koperku,
1 mała cebula
Wykonanie
Filety z ryby czyścimy z ości i kroimy na kawałki. Krewetki myjemy i gotujemy 4 minuty a następnie po odcedzeniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.
Do malaksera wkładamy rybę, krewetki, jajko i miksujemy około 1 minuty. Taką zmieloną mieszankę wyjmujemy z malaksera do miski, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, i mieszamy. Następnie formujemy kulki , obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 4 minut . Do garnka dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pulpety i podsmażamy delikatnie obracając kulki. Jak już wszystkie kulki będą podsmażone wlewamy 1-2 szklanki wody i gotujemy 7 minut. Koperek kroimy i dodajemy do pulpetów, mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Podajemy z ryżem lub ulubioną kaszą.
Ale pyszne 🙂 Chętnie bym zjadła je wszystkie 🙂
Z pstrąga? Ciekawy pomysł 😉 Wypróbuję. Dzięki za myśl 😉 Jakbyś szukała jakiś inspiracji to zajrzyj na pewno na wylistuj.pl
O tak, polecam wypróbować 🙂