Wykorzystując dobrodziejstwa lata przygotowałam kawałki kurczaka w zaprawie jogurtowej i brzoskwiniach. Mięso kurczaka bardzo dobrze komponuje się z różnymi owocami, a z brzoskwiniami jest wyjątkowo smaczne. Zaprawa jogurtowa z miodem i papryczką chilli dodatkowo urozmaica smak dania bo jest lekko pikantne.
Składniki
Udka i podudzia z kurczaka,
1 gęsty jogurt naturalny
Papryka w proszku słodka,
Czosnek wkostce
1 łyżka miodu,
1 papryczka chilli,
3 -4 brzoskwinie
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie
Przygotowujemy zaprawę. Do miski dajemy jogurt, miód, oliwę, paprykę w proszku, pokrojoną drobno papryczkę chilli, sól, oliwę, czosnek. Kawałki kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy mięso do miski, dodajemy przygotowaną zaprawę jogurtową i mieszamy wszystko razem aż wszystkie pałeczki będą w zaprawie. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Kurczaka z zaprawą jogurtową przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy brzoskwinie, mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem około 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ½ godziny bez przykrywania.
kurczak w brzoskwiniach? brzmi pysznie 🙂 będę musiała przyrządzić 🙂