Zauważyliście zapewne, że jestem wielką miłośniczką tart, zarówno słodkich jak też wytrawnych. Moja rodzina podziela mój gust i smak kulinarny bo z wielką chęcią zajada to co zrobię.
Tarta z musem czekoladowym to pyszny i prosty w wykonaniu deser. Ciasto jest kruche a na wierzchu jest mus z czekolady i bitej śmietany. Zapewniam wszystkich, że zapach jaki unosi się po domu w trakcie pieczenia, jest „niebiańsko czekoladowy”.
Przepis na ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
2 żółtka
2 łyżki mleka,
3 łyżki cukru
Mus czekoladowy:
1 śmietanka 36 % ( 0,5 l),
4 łyżki cukru pudru,
2 jajka,
1 cukier waniliowy,
250g gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Wykonanie:
Do miski dajemy mąkę, masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Następnie wlewamy trochę mleka ( 1 lub 2 łyżki ) w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na ½ godz. do lodówki.
W między czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Studzimy. Do większej miski wlewamy śmietanę ubijamy chwilę samą; Jak śmietana powiększy swoja objętość, to dodajemy do ubijania cukier puder, cukier waniliowy – dalej ubijamy. Na koniec dodajemy do śmietany jajka i ubijamy delikatnie, na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy ( ja robię to mikserem na małych obrotach) aby wszystkie składnik się połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto i mus czekoladowy. Wkładamy tartę do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut
Po wyjęciu czekamy aż się tarta wystudzi, jeśli wytrzymamy. 🙂
Pięknie wygląda, i ta nuta czekolady obłędne ciasto 🙂
Dzięki, była obłędnie pyszna 😉