Tarta z kremem czekoladowym i orzechami

 Przepis na tę  jesienną tartę z kremem czekoladowym i orzechami wymyśliłyśmy wspólnie z córką. Ciemnie i mgliste dni zmusiły nas do poszukania czegoś na polepszenie humoru i zlikwidowanie jesiennej chandry.  Najlepsza na tę okoliczność okazała się czekolada i orzechy. Tarta wyszła pyszna i umiliła nam niedzielne, pochmurne popołudnie. Koniecznie spróbujcie.

Tarta z kremem czekoladowym i orzechami

Tarta z kremem czekoladowym i orzechami

Przepis na ciasto:

2 żółtka

Szczypta soli,

1,5 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka – 2 łyżki,

pół szklanki cukru

Krem czekoladowy:

1 serek mascarpone duży,

pół szklanki cukru pudru,

2 jajka,

1 cukier waniliowy,

250 gorzkiej czekolady,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1/2 kostki masła,

2 garście obranych orzechów włoskich,

Garść suszonej żurawiny

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Do miski dajemy serek i ucieramy; do utartego sera dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie, na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy aby wszystkie składnik się połączyły.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.

Następnie wlewamy na ciasto krem czekoladowy, dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie i suszoną żurawinę.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2 godz.

Po wyjęciu czekamy aż się tarta ostudzi.

Tarta z kremem czekoladowym i orzechami

Tarta z kremem czekoladowym i orzechami

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. chochlikikuchenne
    1 grudnia
    Odpowiedz

    Widze, ze u Ciebie tez tarta! 🙂
    Pysznie sie zapowiada! 😀

  2. tenyfono
    2 grudnia
    Odpowiedz

    Wyglada super ! 🙂 warte wiecej niz cena złota. Sprzedaż pewnie takch cudeniek ich autora by sprawiła w zachwyt 🙂

  3. gin
    4 grudnia
    Odpowiedz

    Idealny rozjaśniacz ciemnych, zimowych dni 🙂

  4. kuchnia_breni
    6 grudnia
    Odpowiedz

    oj zdecydowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.