Panierka przy kotletach jest szczególnym elementem, który dodaje innego smaku naszemu daniu. Nie musimy jadać w kółko tylko tradycyjnych polskich schabowych w panierce z bułki tartej. Wystarczy zmienić ten jeden składnik, czy to przy schabowym, czy przy kotletach z indyka aby nadać mu nowego, ciekawego smaku. Indyk panierowany w sezamie i parmezanie jest niezwykle smaczny, lekki a w połączeniu z brzoskwinią otrzymujemy bardzo ciekawe danie, całkiem inne od tradycyjnego polskiego schabowego.
Składniki:
pierś z indyka
sezam
parmezan
1 jajko
3 łyżki mleka
ser mozarella
sól, pieprz,
brzoskwinia w puszce
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.? Kotlety posypujemy solą i pieprzem?. W miseczce przygotowujemy panierkę: wsypujemy starty parmezan i ziarna sezamu, mieszamy. W drugiej miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy razem z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie kotlety maczamy w jajku i panierce sezamowej. Smażymy na patelni ok. 2min z każdej strony. Podsmażone kotlety wykładamy na płaskie naczynie żaroodporne, posypujemy startym serem mozarella. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kotlety ok 10-15min w zależności jak chcemy mieć zapieczony ser.
Podajemy z brzoskwinią z puszki.
?
Ale pyszności, uwielbiam takie „inne” panierki 🙂