Tort biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocami

Takie torty biszkoptowe powstają u mnie zazwyczaj przy okazji różnych uroczystości rodzinnych. Moje dorosłe dzieci do tej pory proszą o przygotowanie takiego tortu na urodziny, bo od wielu lat tradycyjnie robiłam im na urodziny tort biszkoptowy z kremem śmietanowym. Dzieci mają urodziny w czerwcu, więc na krem wędrowały truskawki (bardzo obficie aż po brzegi).

Przepis na ciasto biszkoptowe mam od wielu lat sprawdzone tj. na 1 jajko daje się 3 dag cukru i 3 dag mąki. W zależności od tego jak duży tort piekę na tyle przeliczam produkty. Czasami piekę tort biszkoptowy przekładany w środku kremem i owocami, wtedy piekę z 6/7 jajek. Takie torty piekłam moim małym siostrzeńcom na urodziny w przedszkolu i nigdy nie  zostawał kawałek po takiej uroczystości.

Składniki na ciasto:

4 jajka,

12 dag cukru,

12 dag mąki,

Szczypta soli

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:

1 duże opakowanie śmietanki tortowej (36%)

4 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy (mały)

1 opakowanie śmietan-fix

serek mascarpone (małe opakowanie)


Przygotowanie:

Ciasto:

W dużej misce ubijamy białka  (ze szczyptą soli ) na pół sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy do dobrze ubitych  jajek mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie i dobrze mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 40-  45 minut. Wystudzone ciasto polewamy delikatnie ponczem (woda przegotowana, 1 łyżka cukru, sok cytrynowy). Na ciasto wykładamy krem śmietanowy, owoce (sezonowe, takie jak lubimy) i przechowujemy w lodówce minimum około 1 godz. aby krem się dobrze zastygł.

Krem śmietanowy- wykonanie

¦mietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę.

?

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 7 października
    Odpowiedz

    Wygląda mega apetycznie 🙂 chętnie bym się skusiła na kawałek 🙂

  2. basia
    7 października
    Odpowiedz

    oj tak, tak …. niedługo uśmiechniemy się do cioci po torcik …. tym razem z czterema świeczkami

  3. Gosia
    8 października
    Odpowiedz

    jakie pyszności; poproszę taki kawałek do popołudniowej kawy…

  4. gin
    11 października
    Odpowiedz

    Pyszności 🙂 Dawno już nie jadłam biszkopcika…

  5. kuchnia_breni
    11 października
    Odpowiedz

    To do roboty 🙂 polecam 🙂
    i dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.