Karkówka pieczona w ziołach

Karkówka to jest to co „tygrysy lubią najbardziej” – nieprawdaż?? Dobrze upieczona z sosem i kaszą jest  idealnym daniem na obiad. Natomiast na zimno jest wspaniałą wędliną  do chleba. My lubimy karkówkę z dodatkiem  ziół – majeranek, kminek, liść laurowy i koniecznie z czosnkiem i cebulą. Przy pieczeniu roznosi się po domu taki aromat, że aż ślinka cieknie.

Karkówka pieczona w ziołach

Składniki:

1 kg karkówki,

4 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Liść laurowy,

Sok z 1 cytryny,

Majeranek, kminek,

2 cebule,

1 szklanka czerwonego wina,

Sos sojowy,

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy karkówkę , która musi poleżeć w marynacie całą noc/dzień.   Karkówkę posypujemy solą, pieprzem, smarujemy wyciśniętym czosnkiem, następnie  posypujemy majerankiem i kminkiem. Na koniec  skrapiamy karkówkę sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso przechowujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce dzień/noc.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury  200 stopni. Do naczynia z karkówką wlewamy trochę wody
( nie dodaję do pieczenia karkówki tłuszczu bo samo mięso jest tłuste). Do naczynia z mięsem dodajemy jeszcze 2/3 liście laurowe, przykrywamy i pieczemy  w piekarniku 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki cebule, przykrywamy i pieczemy jeszcze około godziny.  Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i tak pieczemy aby mięso  lekko się zrumieniło.

Karkówkę wyjmujemy i studzimy bo lepiej się kroi jak jest chłodna.

Przygotowujemy sos. Na patelnię przelewamy cały wywar, który wytworzył się podczas pieczenia karkówki, dodajemy czerwone wino i gotujemy aż wyparuje alkohol i sos się zredukuje. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, ewentualnie solą, pieprzem i chwilkę gotujemy. Na koniec sos przecedzamy przez sitko aby był czysty. Karkówkę kroimy na kawałki  -ja podałam tak przygotowaną karkówkę z kaszą jęczmienną.

Karkówka pieczona w ziołach

Karkówka pieczona w ziołach

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Gosia
    30 października
    Odpowiedz

    tak, to tygrysą lubią najbardziej. Pyszna karkówka.

  2. anusss
    19 stycznia
    Odpowiedz

    Przepis super malo jestem! wprawna kucharka ale to miesko warte bylo zachodu i staran od dzis moje obiady beda smaczniejsze dzieki twoim przepisom! pozdrawiam:-)

  3. kuchnia_breni
    20 stycznia
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę, że zainspirowałam do gotowania 🙂 zachęcam do korzystania także z innych przepisów 🙂

  4. kamyk
    9 lutego
    Odpowiedz

    No zobaczymy co z tego będzie ;]

  5. Daniel
    14 kwietnia
    Odpowiedz

    mięso po pokrojeniu, wkładamy na patelnię do sosu? Dobrze zgaduję?

  6. kuchnia_breni
    15 kwietnia
    Odpowiedz

    Można tak zrobić, ale można też polać mięso sosem już po wyłożeniu na talerz. Mięso i tak jest ciepłe, bo sos przygotowujemy od razu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.