Połączenie łososia ze świeżą żurawiną nadaje mu świątecznego klimatu. Polecam taką rybę przygotować na niedzielny lub świąteczny obiad. Najlepiej sprawdzi się tu polędwica ponieważ jest mięsista i bardzo soczysta. Do tego świeża żurawina, która nie jest zbyt popularna, a upieczona smakuje bardzo dobrze.
Składniki na 4 osoby:
Polędwiczka z łososia – około 600 g,
Szklanka świeżej żurawiny,2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
2 plasterki limonki.
Sos musztardowo-miodowy:
Sok z ½ limonki,
4-5 łyżek oliwy,
1 łyżeczka musztardy pikantnej,
1 łyżeczka miodu,
Szczypta chilli w proszku,
Sól, pieprz
Wykonanie
Żurawinę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem.
W misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
Polędwiczkę z łososia myjemy, wycieramy, dajemy do naczynia gdzie będziemy piec i polewamy sosem musztardowo-miodowym. Dodajemy na łososia plasterki limonki. Dajemy też przygotowaną żurawinę i gałązki rozmarynu. Dolewamy dodatkowo 1/3 szklanki wody i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 – 35 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, purre lub ryżem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz