Świąteczny łosoś ze świeżą żurawiną

Połączenie łososia ze świeżą żurawiną nadaje mu świątecznego klimatu. Polecam taką rybę przygotować na niedzielny lub świąteczny obiad. Najlepiej sprawdzi się tu polędwica ponieważ jest mięsista i bardzo soczysta. Do tego świeża żurawina, która nie jest zbyt popularna, a upieczona smakuje bardzo dobrze.

Składniki na 4 osoby:

Polędwiczka  z łososia – około 600 g,Szklanka świeżej żurawiny,

2-3 gałązki świeżego rozmarynu,

2 plasterki limonki.

Sos musztardowo-miodowy:

Sok z ½ limonki,

4-5 łyżek oliwy,

1 łyżeczka musztardy pikantnej,

1 łyżeczka miodu,

Szczypta chilli w proszku,

Sól, pieprz

Wykonanie

Żurawinę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem.

W misce mieszamy wszystkie składniki na sos.

Polędwiczkę z łososia myjemy, wycieramy, dajemy do naczynia gdzie będziemy piec i polewamy sosem musztardowo-miodowym. Dodajemy na łososia plasterki limonki. Dajemy też przygotowaną żurawinę i gałązki rozmarynu. Dolewamy dodatkowo 1/3 szklanki wody i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 – 35  minut.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami, purre lub ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.