Tarta z kremem budyniowym typu patissere i truskawkami

 

Ciasta z sezonowymi owocami to sama rozkosz dla podniebienia. Zaczął się czas na truskawki więc trzeba korzystać i przygotowywać słodkości z ich udziałem

U mnie na pierwszy ogień idzie tarta, na maślanym, kruchym spodzie z kremem typu patissiere. Jest  pyszny, delikatny i kremowy a z dodatkiem świeżych truskawek smakuje wybornie.

Składniki: (na dużą formę o średnicy 25 cm )

2 żółtka

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru pudru,

130 g  masła

Krem:

2 szklanki mleka,

1 budyń waniliowy,

Łyżka mąki pszennej,

Łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka,

4 łyżki cukru,

250 g serka mascarpone

Wykonanie:

Ciasto:  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni .

Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy masło ( dobrze schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto aż będzie jednolite.

Formę na tartę smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę i dajemy na 5 minut do zamrażarki. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.

Krem: W garnku gotujemy mleko, zostawiamy pół szklanki do rozrobienia z budyniem i mąką.

W innej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy pozostałe mleko wymieszane  z budyniem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie wszystko , zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minut, mieszając cały czas. Krem studzimy.

Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.

Wystudzony  krem budyniowy ubijamy z serkiem mascarpone i nakładamy na ostudzone ciasto, na to dajemy plasterki truskawek. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.