Doskonała dynia zapieczona z farszem z pieczarek i szpinaku. Jest doskonała na obiad jak też na kolację. Dyń mamy teraz pod dostatkiem więc zachęcam do zrobienia takiego dania bo jest i kolorowe i pyszne.
Najlepsza jest taka dynia zaraz po upieczeniu ale na zimno też dobrze smakuj.
Składniki:
1 dynia piżmowa średniej wielkości,
200 g pieczarek,
200 g szpinaku,
Ząbek czosnku,
Sól, pieprz,
100 g sera feta,
Granat, kolendra, natka pietruszki
Łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku.
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki.
Szpinak myjemy i suszymy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, dodajemy pieczarki i czosnek wyciśnięty. Dusimy około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy szpinak i dusimy jeszcze aż szpinak będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dynię piżmową przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, tą część gdzie wyjęliśmy pestki. Dodajemy na tą część farsz z pieczarek, nacinamy resztę dyni w kratkę i skrapiamy oliwą.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Na koniec dajemy pokruszoną fetę i pieczemy jeszcze 5 minut.
Posypujemy gotowe natka, kolendra, granatem, co tam mamy i gotowe.
Podajemy na ciepło lub zimno z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz