Domowy zakwas na żurek jest prosty do zrobienia a smak tej wielkanocnej zupy będzie niepowtarzalny. Pamiętam smak żurku jaki robiła moja babcia. Babcia robiła sama zakwas więc żurek był aromatyczny, miał wspaniałą konsystencję i smak pamiętam do tej pory. Ja najbardziej lubiłam taki żurek z ziemniaczkami polanymi smażoną cebulką. Pycha.
Na Wielkanoc przygotowuje go z dodatkiem smażonej białej kiełbasy i jajek.
Żurek to moja ulubiona zupa i robię ją czasami poza Wielkanocą. Wtedy najczęściej bez kiełbasy białej, tylko z jakiem gotowanym i ziemniakami.
Jeśli chcecie mieć taki domowy zakwas bo jak wyczytałam w prasie podrożał, podobnie jak chleb to zachęcam do zrobienia w domu. Przepis jest na blogu.
Składniki:
3 litry wody
2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, mały por,
4 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
Parę ziarenek ziela angielskiego
Sól, pieprz,
2 łyżki majeranku,
Zakwas
1 mała śmietana do zupy 18 %
Wykonanie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy przygotowany kilka dni wcześniej zakwas do żurku, który mieszamy i przelewamy do wywaru przez sitko. Gotujemy żurek około 10 minut i na koniec zabielamy śmietaną, dodajemy majeranek, pieprz i zagotowujemy 2 minuty.
Do takiego żurku podajemy oczywiście jajka oraz białą kiełbasę podsmażoną wcześniej z majerankiem i czosnkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz