Zapiekanki to idealne danie o każdej porze roku. Mogą być z różnymi składnikami, często resztkami, które zostają nam w lodówce. To takie danie czyszczące.
Dzisiaj mam dla Was zapiekankę z ziemniaków z dodatkiem podsmażonych pieczarek, z brokułem i papryką. Ważnym dodatkiem do tej zapiekanki jest sos na bazie śmietany, pikantnego ketchupu i czosnku. Wszystko razem zapieczone daje przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie na obiad lub kolację. Jako dodatek proponuje ogórki kiszone, które o tej porze roku są naturalnym, zdrowym dodatkiem.
Składniki:
5 dużych ziemniaków (albo więcej mniejszych),
1 cebula,
100 g pieczarek,
1 papryka czerwona,
2 ząbki czosnku,
1/2 dużego brokuła lub 1 mały
1 szklanka śmietany 18 %,
3 łyżki pikantnego ketchupu
100 g twardego sera mozarella ,
olej,
sól, pieprz,
szczypta ostrej papryki,
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, wstawiamy do wody i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy po ugotowaniu i studzimy.
Brokuła gotujemy w osobnym garnku około 2 minut od momentu jak zacznie się gotować (nie może być rozgotowany) i odcedzamy.
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki ( wcześniej umyte) i podsmażamy na wolnym ogniu około 5 minut, doprawiamy solą.
Przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z ketchupem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry. Wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki dajemy 1/3 część sosu, następnie dajemy pieczarki, brokuły i ponownie dajemy część sosu. Na konic dajemy papryke pokrojoną w paski i dajemy ostatnią część sosu.
Posypujemy wierzch startym serem mozarella i pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Na 5 min. przed wyjęciem zapiekanki zdejmujemy przykrywkę i pieczemy aż zarumieni.
Podajemy z kiszonymi ogórkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz