Zdrowe, pyszne kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii z dodatkiem sosu pieczarkowego, surówki z kiszonej kapusty, to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację.
Teraz kiedy powinniśmy się zdrowo odżywiać aby mieć odporność na wirusy, takie kotleciki będą wyśmienite.
Staram się nie wpadać w panikę i nie zaglądam za często do mediów ale pewne jest to, że w takiej sytuacji odporność i zdrowie są nam bardzo potrzebne.
Siedzimy w domu – mam nadzieję, Ci co mogą i mamy w końcu czas na domowe posiłki.
Takie kotleciki będą smakować dzieciom jak i dorosłym. Kapusta kiszona to teraz podstawa zdrowia więc zachęcam do samodzielnego ukiszenia w domu.
Składniki dla 4 osób po 2 kotleciki
Szklanka kaszy jaglanej,
2 ½ szklanki wody,
Liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego,
1 mała cukinia,
Cebula,
Sól, pieprz,
Ząbek czosnku,
Łyżka startego sera mozarella ,
1 jajko,
Olej do smażenia,
Sos pieczarkowy
300 g pieczarek,
1 mała cebula,
1 marchewka,
Szklanka śmietany 18 % ,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Sól, pieprz,
oliwa
Wykonanie
Przygotowujemy sos pieczarkowy.
W garnku podgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki i podsmażamy na małym ogniu minutę. Podlewamy szklanką wody.
Następnie dodajemy wymyte i pokrojone pieczarki, szklankę wody, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut (mieszając od czasu do czasu). Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i zagotowujemy 2 – 3 minuty.
Kaszę przesypujemy do garnka, płuczemy zimną wodą, odcedzamy a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy i ponownie odcedzamy.
Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 ½ szklankach wody z zielem angielskim i liściem laurowym, na małym ogniu ( około 20 minut), dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka. Na koniec doprawiamy solą .
Cukinię myjemy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy chwilkę. Dodajemy startą cukinię i smażymy aż woda wyparuje.
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodajemy cukinię, mozarellę, wyciśnięty czosnek, jajko i mieszamy – doprawiamy solą, pieprzem. Dajemy do lodówki na 1/2 godziny.
Z tak przygotowanej kaszy formujemy kotleciki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.
Kotleciki podajemy z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty.
Wyglądają super, Chyba sobię je zrobię niedługo 😉
🙂 Konicznie trzeba zrobić …