Kasza gryczana i grzyby to dla mnie idealne połączenie. Czy jest to sos grzybowy podany z kaszą, czy grzyby w kaszotto, wszystko smakuje idealnie.
Skoro mamy jesień i wysyp grzybów, w tym tych szlachetnych, prawdziwków, to zachęcam do zrobienia takiego dania.
Kaszę robię podobnie jak ryż czyli najpierw podsmażam ją z czosnkiem na maśle, następnie dodaję partiami bulion i gotuję. Grzyby wcześniej lekko poddusiłam z cebulką przez co nabrały pysznego smaku i dodałem je do kaszy. Gotowałam jeszcze parę minut, więc kasza nabrała doskonałego, grzybowego smaku.
Składniki
Około 1 ½ szklanki kaszy gryczanej jasnej,
5-6 prawdziwków, dość dużych,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
Kawałek sera feta – około 100g,
natka pietruszki,
Bulion warzywny,
2 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
oliwa
Wykonanie
Prawdziwki czyścimy i myjemy. Kroimy na małe kawałki.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, prawdziwki i dusimy 5 minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki i dusimy na średnim ogniu około minutę. Po tym czasie dajemy kaszę , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 7 minut.
Dodajemy prawdziwki z cebulą i ponownie dodajemy bulion i gotujemy jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając bulionem.
Na koniec dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy – doprawiamy solą i pieprzem.
Fetę kroimy w kostkę. Podajemy kaszę z fetą, natką pietruszki i polewamy delikatnie oliwą i posypujemy startym parmezanem.
Kompletnie nie znam się na grzybach, to dla mnie wiedza wręcz tajemna.
Ale podziwiam innych, co się znają. I którzy takie pyszności z grzybów przygotowują 🙂
🙂 Dziękuję !