Powiem tak, jest jesień, szaro za oknem, deszcz, wichury więc trzeba sobie dawać radę w takie dni. Ciasteczka z mąki orkiszowej, z żurawiną i orzechami są idealne do kawy czy herbaty i dają radę.
Składniki:
230 g mąki orkiszowej jasnej,
20 g mąki ziemniaczanej,
100g cukru trzcinowego,
1 jako,
150 g masła,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
Garść żurawiny suszonej,
garść orzechów – fistaszki,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem.
Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia.
Ciasto:
Do miski dajemy wszystkie składniki oprócz żurawiny i orzechów.
Wszystko mieszamy do momentu aż masa nabierze kształt ciasta. Dodajemy rozdrobnione orzechy, żurawinę i mieszamy. Formujemy kulki, układamy na
blasze i pieczemy 15 minut.
Wyjmujemy i jak są w pierwszym momencie twarde, to zostawiamy je chwilę bo za chwilę będą miękkie, maślane doskonałe.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz