Domowe, pyszne paluszki rybne w chrupiącej panierce. Czy to nie brzmi doskonale ? Moje dzieci jak były małe, to paluszki rybne były ich głównym daniem na obiad a nawet na kolację. Zawsze miałam w lodówce zapas paluszków rybnych, bo szczególnie mój syn, niejadek nigdy nie pogardził paluszkami. Na pomysł zrobienia takich paluszków, też wpadł mój, już dorosły syn i tak oto mam dla was przepis na pyszne domowe paluszki.
Dzieci nie odmówią Wam takich paluszków bo są bardzo smaczne, delikatne i zdominowane przez panierkę ale tak właśnie mają paluszki. Proponuję zrobić je z polędwicy z dorsza bo jest to dobre, białe mięso z ryby, ładnie się kroi na paski i w panierce smakuje wybornie. Do tego domowe, pieczone frytki, sałatka z czerwonej kapusty i mamy pyszny obiad.
jSkładniki ( na około 4 porce):
ok 500g świeżego dorsza najlepiej polędwicy
Sól, pieprz
sok z 1 cytryny
1 jajko
2-3 łyżki mleka,
2 łyżki wyłuskanych orzechów arachidowych,
2 łyżki mąki
Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Polędwica z dorsza jest najczęściej już bez skóry i ości ale sprawdzamy dodatkowo czy nie ma ości. Myjemy, suszymy i kroimy na prostokąty ( szersze paski) . Następnie doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Orzechy rozdrabniamy ( blendujemy) na malutkie kawałki.
Przygotowujemy panierkę.
W misce wybijamy 1 całe jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy na jednolita masę. W drugiej misce dajemy mąkę a w jeszcze jednej bułkę tartą z orzechami.
Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, rybę maczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce z orzechami.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ( głęboki tłuszcz) z dwóch stron po około 2- 3 minuty z każdej strony. Kropimy całość sokiem z cytryny i podajemy z domowymi frytkami i sałatką z czerwonej kapusty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz