Cukinia i papryka w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego

Na pierwszy Dzień Wiosny mam dla was pyszne, kolorowe danie z warzyw, w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego. Robi się je szybko, w jednym naczyniu a smakuje wybornie.

Po urodzinach postanowiłam, że zrobię sobie parę dni z warzywami i kaszą. W tym tygodniu są warzywa, w różnych wersjach, koktajle, zupy, sałatki. Natomiast w przyszłym tygodniu dołożę kasze. Potem znowu same warzywa i ponownie warzywa i kasze. Takie lekkie jedzenie na wiosnę dobrze robi na figurę, zdrowie i samopoczucie. 

Składniki:

1 średnia  cukinia,

1  czerwona papryka,

1 papryczka chilli,

Szklanka pomidorków koktajlowych,

3 ząbki czosnku,

Szczypta mielonej kurkumy,

Szczypta cynamonu,

Szczypta mielonego imbiru

Szklanka mleczka kokosowego

Świeże listki bazylii,

Koperek,

Szklanka soku pomidorowego,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Zamów składniki

Wykonanie

Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy  mleczko kokosowe, gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (całe i wymyte), imbir, cynamon, kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem,  i jeszcze gotujemy około  5 minut.

Na koniec dodajemy pokrojoną bazylię i koperek, mieszamy i podajemy same lub z ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 11

  1. Anna
    12 kwietnia
    Odpowiedz

    Przed chwilą zrobiłam. Pycha:)

  2. Anna
    12 kwietnia
    Odpowiedz

    Przed chwilą zrobiłam.Pycha:)

  3. Brenia
    15 kwietnia
    Odpowiedz

    Cieszę się, że smakowało 🙂

  4. Gosia
    6 września
    Odpowiedz

    wypróbowane – wyszło pyszne
    zjedliśmy z makaronem z pszenicy durum 🙂

  5. Alina
    8 października
    Odpowiedz

    Jak Pani to zrobiła ze ma taki piękny żółty kolor? Mi niestety wyszedł czerwony

  6. asia
    13 sierpnia
    Odpowiedz

    mleko kokosowe light czy pelnotluste

  7. Mila
    29 maja
    Odpowiedz

    Przepyszne! Dodałam bataty i zjadłam z czarnym ryżem. Dziękuje za inspirujący przepis 🙂

  8. Kamila
    5 września
    Odpowiedz

    pyszne!! dodałam jeszcze krewetki na góre 🙂

  9. Brenia
    7 września
    Odpowiedz

    🙂 Wspaniały pomysł z krewetkami !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.