Cukinia i papryka w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego

Na pierwszy Dzień Wiosny mam dla was pyszne, kolorowe danie z warzyw, w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego. Robi się je szybko, w jednym naczyniu a smakuje wybornie.

Po urodzinach postanowiłam, że zrobię sobie parę dni z warzywami i kaszą. W tym tygodniu są warzywa, w różnych wersjach, koktajle, zupy, sałatki. Natomiast w przyszłym tygodniu dołożę kasze. Potem znowu same warzywa i ponownie warzywa i kasze. Takie lekkie jedzenie na wiosnę dobrze robi na figurę, zdrowie i samopoczucie. 

Składniki:

1 średnia  cukinia,

1  czerwona papryka,

1 papryczka chilli,

Szklanka pomidorków koktajlowych,

3 ząbki czosnku,

Szczypta mielonej kurkumy,

Szczypta cynamonu,

Szczypta mielonego imbiru

Szklanka mleczka kokosowego

Świeże listki bazylii,

Koperek,

Szklanka soku pomidorowego,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy  mleczko kokosowe, gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (całe i wymyte), imbir, cynamon, kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem,  i jeszcze gotujemy około  5 minut.

Na koniec dodajemy pokrojoną bazylię i koperek, mieszamy i podajemy same lub z ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Anna
    Kwiecień 12
    Odpowiedz

    Przed chwilą zrobiłam. Pycha:)

  2. Anna
    Kwiecień 12
    Odpowiedz

    Przed chwilą zrobiłam.Pycha:)

  3. Brenia
    Kwiecień 15
    Odpowiedz

    Cieszę się, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.