Cukinia i papryka w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego

Na pierwszy Dzień Wiosny mam dla was pyszne, kolorowe danie z warzyw, w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego. Robi się je szybko, w jednym naczyniu a smakuje wybornie.

Po urodzinach postanowiłam, że zrobię sobie parę dni z warzywami i kaszą. W tym tygodniu są warzywa, w różnych wersjach, koktajle, zupy, sałatki. Natomiast w przyszłym tygodniu dołożę kasze. Potem znowu same warzywa i ponownie warzywa i kasze. Takie lekkie jedzenie na wiosnę dobrze robi na figurę, zdrowie i samopoczucie. 

Składniki:

1 średnia  cukinia,

1  czerwona papryka,

1 papryczka chilli,

Szklanka pomidorków koktajlowych,

3 ząbki czosnku,

Szczypta mielonej kurkumy,

Szczypta cynamonu,

Szczypta mielonego imbiru

Szklanka mleczka kokosowego

Świeże listki bazylii,

Koperek,

Szklanka soku pomidorowego,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy  mleczko kokosowe, gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (całe i wymyte), imbir, cynamon, kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem,  i jeszcze gotujemy około  5 minut.

Na koniec dodajemy pokrojoną bazylię i koperek, mieszamy i podajemy same lub z ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Anna
    Kwiecień 12
    Odpowiedz

    Przed chwilą zrobiłam. Pycha:)

  2. Anna
    Kwiecień 12
    Odpowiedz

    Przed chwilą zrobiłam.Pycha:)

  3. Brenia
    Kwiecień 15
    Odpowiedz

    Cieszę się, że smakowało 🙂

  4. Gosia
    Wrzesień 6
    Odpowiedz

    wypróbowane – wyszło pyszne
    zjedliśmy z makaronem z pszenicy durum 🙂

  5. Alina
    Październik 8
    Odpowiedz

    Jak Pani to zrobiła ze ma taki piękny żółty kolor? Mi niestety wyszedł czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.