Zupa z czerwonej soczewicy

Ta zupa została przygotowana szybko i bez planowania. Syn zaprosił na niedzielny obiad  koleżankę ale zapomniał powiedzieć, że Dorota nie je mięsa. A na obiad był między innymi żurek z białą kiełbasą, kurczak i szynka pieczona…

Cóż, szybko przejrzałam spiżarkę i czerwona soczewica od razu spodobała mi się w wersji z zupą.

Ugotowałam szybko wywar, w między czasie podsmażyłam w garnku cebulę z czosnkiem i chilli, dodałam wypłukaną soczewicę, zalałam wywarem i gotowała się już zupa dla Doroty. Fajnym pomysłem było dodanie sosu typu Ajvar (ja mam domowy), bo zupa pysznie pachniała i była lekko pikantna.

Zachęcam do zrobienia bo nie jest zbyt skomplikowana i nie zajmuje dużo pracy.

zupa z soczewicy-002

Składniki:

szklanka czerwonej soczewicy

Wywar z warzyw:

1 cebula

2 marchewki

1/2 małego selera

Pietruszka,

Mały karton sosu pomidorowego,

2 łyżki sosu typu Ajvar

1 papryczka chilli,

2 – 3 ząbki czosnku

2 – 3 łyżki oliwy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1,5-2l wody

Wykonanie:

Soczewicę dokładnie płuczemy. Gotujemy wywar z warzyw.

W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w talarki cebulę, czosnek, pokrojoną w paski paprykę chilli – dusimy chwilkę. Następnie dodajemy do garnka soczewicę, zalewamy wywarem i gotujemy wszystko około 30 minut. Gdy soczewica będzie prawie miękka  dodajemy sos pomidorowy, sos Ajvar, maggi. Gotujemy  zupę jeszcze 5 min. Doprawiamy pieprzem, solą i chilli.

zupa z soczewicy-001 zupa z soczewicy-003

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *