Zapiekane tortille z czerwoną fasolą, pikantnym sosem i serem czyli idealna przekąska dla kibica

Mundial jest już w punkcie kulminacyjnym więc dla wiernych kibiców piłki nożnej mam fajny i bardzo smaczny  zestaw do kibicowania . Tortille kukurydziane o smaku sera zapieczone z czerwoną fasolą, pikantnym sosem np. typu ajvar i serem. Do tego guacamole, piwo i możemy kibicować. Nie wiem na kogo stawiacie, ja na Francję, chociaż kibicuję Chorwatom.

Taka przekąska może też być dobra na letnią imprezkę w ogrodzie. Fasolę, sos, tortille  można  kupić gotowe więc nie wymaga to zbyt wiele czasu na przygotowanie. W lecie nie lubimy stać długo w kuchni.

Składniki:

Paczka tortilli kukurydzianych –  o smaku sera

Ser mozzarella,

ser gruyer,

puszka fasoli czerwonej,

Ajvar pikantny lub inny np. harissa,

Świeża kolendra,

limonka,

Guacamole:

Awokado,

Sok z limonki,

2 ząbki czosnku,

Papryczka chilli,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Fasolę odcedzamy z zaprawy i płuczemy na sitku.

Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty czosnek , sok z limonki, oliwę, sól, pieprz, mieszamy. Dodajemy pokrojone papryczki.

Sery ścieramy na grubym tarku.

W naczyniu, w którym będziemy zapiekać, układamy warstwami: tortilla, fasola, pikantny sos, ser, następnie ponownie tortilla, sos i ser. Wszystko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, aż ser będzie przypieczony. Na gotowe zapieczone tortille dajemy świeże listki kolendry, papryczkę chilli, sok z limonki i podajemy z guacamole.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.