Zakręcone przekąski z ciasta francuskiego, z boczkiem, serem mozarella i chilli

Zestaw dla Kibica, tak nazwałabym dzisiejszy wpis. Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu przegryzki do piwa lub wina. Przy okazji Euro 2016, w sklepach pojawiło się mnóstwo takich wspomagaczy kibicowania. Ale ja proponuję przygotowywać w domu takie przegryzki bo są trochę zdrowsze i wiemy co jemy przy okazji kibicowania.

Jak już pisałam ciasto francuskie jest dobrą bazą do przygotowywania różnych przekąsek. Dzisiaj smaczne i szybkie do zrobienia rollsy, z dodatkiem plasterków boczku, chilli i sera mozarella. Do tego pikantny i też szybki do zrobienia sos i mamy domową wersję do kibicowania. Proponuję też dołożyć do tego trochę warzyw bo z tym sosem będą też super smakować. Rollsy przetestował już Mateusz – chłopak mojej Córki, który jest zagorzałym kibicem i stwierdził, że na dzisiejszy mecz Polaków z Niemcami zrobi taki zestaw.

Pamiętam kibicowanie z moim tatą Drużynie Kazimierza Górskiego. O rany jakie wtedy były emocje w moim domu. Muszę wam powiedzieć, że wychowałam się w domu, gdzie wydarzenia sportowe i kibicowanie były ważne. Mój tato przygotowywał wtedy różne domowe przekąski : ser żółty w kostkę posypany ostrą papryką, kolorowe kanapki… itp.

A jeśli ktoś nie lubi kibicowania, bo tacy też są, to takie rollsy będą świetne na piknik lub na spotkanie z przyjaciółmi.

DSC_0116

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego,

10 plasterków boczku parzonego,

1 papryczka chilli,

200 sera mozarella,

Sól, pieprz,

1 jajko,

Sos paprykowy:

1 czerwona papryka,

1 papryczka chilli,

2 ząbki czosnku,

Oliwa,

Parę listków rukoli – około 20,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy sos paprykowy. Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w małe kawałki. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy. Do blendera dajemy wszystkie składniki : kawałki papryki, chilli, rukolę, wyciśnięty czosnek, oliwę i blendujemy całość. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni .

Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.

Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki.

Plastry boczku dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście. Na to dajemy chilli i plastry sera mozarella. Ciasto z farszem zwijamy w rulon. Następnie kroimy z niego plastry o szerokości około 4 cm, lekko je skręcamy.

Gotowe zakrętasy układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  i pieczemy około 15-20 minut.  Po upieczeniu podajemy ciepłe lub wystudzone z sosem paprykowym.

 DSC_0132 DSC_0120

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *