Tradycyjne drożdżowe racuchy z jabłkami

Takie racuchy robiła moja mama – zajadaliśmy się  nimi bo są pyszne.

Przygotowuje się je trochę dłużej jak te na kefirze z proszkiem do pieczenia  ale warto je zrobić. Są puszyste, dłużej zachowują świeżość i  smakują wybornie. Najlepsze są jeszcze ciepłe, prosto z patelni – mama smażyła a my od razy zjadaliśmy.

Nie dodaję do takich racuchów dużo cukru – zaledwie łyżeczkę ale jabłka mają swoją słodycz a poza tym posypujemy je dodatkowo cukrem pudrem i to wystarczy.

dsc_0250

dsc_0265

Składniki na około 10 racuchów

3  szklanki mąki pszennej,

1 ½ szklanki  mleka,

1 jajko,

Łyżeczka cukru,

Szczypta soli,

4 dag świeżych drożdży

5-6 jabłek

Olej do smażenia

Wykonanie

Do letniego mleka dajemy drożdże ( drożdże trzeba wyjąć wcześniej z lodówki aby nie były zimne), cukier, szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę , mieszamy około 5 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 30 minut.

Po tym czasie dodajemy do ciasta jajko i ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą jak na naleśniki – jest dość rzadkie,  więc jeśli potrzeba to dodajemy mąkę lub mleko.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki. Dodajmy do ciasta i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto– wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony ( około 2-3 minut) i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane.

dsc_0255dsc_0271

komentarze 2

  1. Karolina z e-turysta.net
    Wrzesień 21
    Odpowiedz

    Racuchy to deser, który przywodzi na myśl tradycyjną, domową kuchnię.. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *