Tacos z szaszłykami z polędwiczki wieprzowej z guacamole

Tacos to świetne danie na imprezę ale też na obiad, kolację. Można je robić z różnymi dodatkami – u mnie są już z dodatkiem kurczaka, krewetek, ryby.

Dzisiaj są z aromatycznymi szaszłykami z polędwiczki wieprzowej. Mięso zamarynowałam wcześniej w kuminie, chilli, soku z limonki. Do tego było guacamole, pomidorki, cebulka, marynowane papryczki chilli i pikantny sos.

Jeśli planujecie imprezę to takie tacos będzie idealne do piwa, wina i gościom z pewnością spodoba się komponowanie własnych tacos z różnymi dodatkami (ogórek, pomidorki, cebula, kolendra, papryka, co tam lubimy).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe – około 600g,

3 łyżki sosu sojowego,

3 ząbki czosnku,

1 ½  łyżki kminu rzymskiego,

Sok z limonki,

Łyżeczka miodu,

½ łyżeczki  pieprzu Cayenne,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Marynowane papryczki chilli,

Pikantny sos chilli,

Guacamole,

Patyczki do szaszłyków

Wykonanie

Polędwiczki myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.

W misce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, sos sojowy, kumin, miód, pieprz Cayenne, sok z limonki i mieszamy. Kawałki polędwiczek mieszamy w  zaprawie i zostawiamy na ½ godz. do lodówki.

Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado obieramy, dajemy do miski i widelcem rozdrabniamy. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek, sól, pieprz, sok z ½ limonki, oliwę, szczypior  i mieszamy wszystko.

Następnie polędwiczki nakłuwamy na patyczki do grillowania ( patyczki wcześniej zanurzamy w oleju) i pieczemy w piekarniku na funkcji grill, w temperaturze 200 stopni około 10 minut, odwracając co jakiś czas szaszłyki.

Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku lub na patelni i tworzymy z nich łódeczkę. Na ciepłe jeszcze nakładamy porcję szaszłyków, pomidorki,  dodajemy awokado, kawałki marynowanej papryczki chilli, …. I co tam lubimy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    1 lutego
    Odpowiedz

    🙂 Dzięki Aniu 🙂 szaszłyki w tym wydaniu były wspaniałe !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.