Śledzie z jabłkami w sosie musztardowym

Jak nastają chłody, to wracają do mnie różne potrawy, które w lecie nie smakują i rzadko je jadam. Śledzie właśnie wracają do mnie jesienią i cały zimowy sezon robię je w różnych wersjach. Na Boże Narodzenie są obowiązkowym daniem.

Podstawą jest tzw. baza śledziowa – kupuję płaty śledziowe, moczę a następnie przechowuję w słoiku z olejem, liściem laurowym, sokiem z cytryny i zielem angielskim.

Dzisiaj mam przepis na śledzie z jabłkami w sosie musztardowym. Musztardę zrobiłam w domu i podzielę się przepisem za jakiś czas. Taka domowa musztarda jest znakomita. Użyłam jej właśnie do sosu z dodatkiem jogurtu greckiego – gęstego, majonezu i rozgniecionego ziela angielskiego. Sos jest aromatyczny i znakomicie się komponuje  ze wszystkimi składnikami. Dodałam też marynowanej papryczki chilli, co dodało pikanterii śledziom. Myślę, że zagoszczą u mnie na świątecznym stole bo są znakomite.  

Składniki:

śledź (matias), 4  szt

3 łyżki gęstego jogurtu greckiego , 

1 łyżka majonezu

1 czerwona cebula

1 jabłko,

2 łyżki dobrej musztardy –np.  francuska

Sok z ½ cytryny,

Marynowane papryczki chilli,

rozgniecione 1 ziarno ziela angielskiego,

pieprz świeżo mielony

Wykonanie

Śledzie przygotowujemy zgodnie z przepisem na bazę śledziową  albo kupujemy gotowe majtasy i szybko przygotowujemy- dobrze wymoczyć i pokroić.

Cebulę kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i też kroimy w  kostkę, średniej wielkości.

2-3 marynowane papryczki kroimy w plasterki.

Do jednej miski dajemy pokrojone w plasterki śledzie i cebulę, skrapiamy sokiem z cytryny, do drugiej jabłka i papryczkę chilli. W misce  mieszamy  jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Dodajemy część sosu do śledzi a część do jabłek.

Na talerzu układamy śledzie, następnie dajemy jabłka i posypujemy szczypiorkiem.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *