Moje koleżanki z pracy pytają mnie co jadać na śniadanie, co ja lubię, robię na śniadanie. „..Wiesz nie mam zupełnie pomysłu co zrobić a fajnie by było gdyby to było nie tylko smaczne ale jeszcze ładnie wyglądało. U ciebie na fb to pokazujesz takie fajne śniadania…” Widać, że jest to jakiś problem co jadać na śniadanie. Jak już wielokrotnie pisałam, śniadanie dla mnie to podstawa przed wyjściem do pracy.
Lubię jajka pod różną postacią bo mam doskonałe źródło na jajka z wolnego, domowego wybiegu, lubię owsianki, granolę z jogurtem i owocami, kaszę jaglaną z owocami itd. Jadam też warzywa na ciepło, naleśniki, placuszki.
Owsianki robię w różnych wariacjach i z różnymi dodatkami. Najczęściej robię ją na wodzie. Jeszcze jedno, nie dodaję do owsianki cukru, owoce, które dodaję mają dość cukru. Czasami, jak w tym przypadku dodaję trochę miodu.
Dzisiaj mam owsiankę z dynią, która teraz jest doskonała. Owsianka z dynią wgląda pięknie i smakuje równie znakomicie. Można dodać do niej różne owoce, takie jakie mamy w domu, lubimy. Początek dnia z taką kolorową i smaczną owsianką jest od razu milszy, szczególnie w szare jesienno-zimowe dni. Smacznego !
Składniki na 3 porcje:
Około 500 g dyni Hokkaido,
¾ szklanki płatków owsianych,
Około 1 szklanki mleka,
1 jabłko,
Cynamon,
Miód,
Orzechy włoskie,
Mandarynki, gruszka
Wykonanie
Dynię obieramy i ścieramy na grubym tarku. Tak samo robimy z jabłkiem.
Dajemy dynię do garnka, podlewamy wodą – tak żeby przykryło dynie i gotujemy około 5 minut. Dodajemy płatki, tarte jabłko, mleko, cynamon i gotujemy razem około 5 minut aż owsianka będzie mieć odpowiednią konsystencję.
Jeśli owsianka byłaby za bardzo gęsta dajemy trochę mleka, tyle aby miała naszą ulubiona konsystencję.
Dodajemy do takiej mandarynki, kawałki gruszki, orzechy, polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Pyszności na początek dnia
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz