Domowa granola

Właściwie cały tydzień za wyjątkiem weekendów i czasem niektórych dni, jest to moje ulubione i najszybsze śniadanie. Wystarczy, że do granoli dodam jogurt, jakieś owoce i voila – śniadanie gotowe. “Zaraziły” się tym ode mnie też moje dzieci, a nawet chłopak mojej Ani polubił takie śniadania.

Tak naprawdę do takiej granoli możemy dodać co tylko lubimy – ja preferuję dosyć klasycznie z żurawiną i orzechami. Zachęcam do jej przygotowania, bo nie wymaga żadnych umiejętności, a nawet nie da się jej porównać do tych przesłodzonych sklepowych zamienników.

granola domowa-002

Składniki:

płatki – żytnie, pszenne, owsiane (dałam po 2 szklanki każdych)

1/2 szklanki siemienia lnianego,

1/2 szklanki ziaren słonecznika

opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy włoskie, inne bakalie

3 łyżki oleju

4 łyżki miodu

1/2 szklanki soku pomarańczowego

Wykonanie:

W garnuszku podgrzewamy do roztopienia miód, olej i sok pomarańczowy. Sypkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do ostudzonego garnuszka z roztopionymi składnikami i wszystko mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do ok. 175 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy naszą granolę. Pieczemy ok 35-40 min, co jakiś czas mieszając tak by płatki się nie przypaliły. Ostudzone przekładamy do zamykanego szczelnie słoika.

granola domowa-003

granola domowa

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

    • Brenia
      styczeń 10
      Odpowiedz

      Dokładnie tak !! Pozdrawiam 🙂

  1. drobinka
    marzec 20
    Odpowiedz

    To też zrobiłam ale trochę za długo trzymałam w piekarniku i się troszkę przypiekło:-) żeby nie powiedzieć przypaliło 🙂 no cóż uczymy się na błędach 🙂 pozdrawiam 🙂

    • Brenia
      marzec 20
      Odpowiedz

      Tak, z pieczeniem granoli trzeba uważać, bo łatwo przepalić. Pozdrawiam 🙂

  2. Zamiast płatków owsianych można wybrać płatki orkiszowe, bogate w błonnik o lekko orzechowym smaku, dzięki czemu z pewnością zasmakują dzieciom. Słodkie i pyszne a do tego zdrowe.

  3. Brenia
    sierpień 17
    Odpowiedz

    Mogą być płatki orkiszowe, żytnie… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.