Rolada z piersi indyka z żurawiną w sosie pomarańczowym

Delikatna i pyszna rolada z piersi indyka faszerowana suszoną żurawiną i pieczona w sosie z soku pomarańczowego, to moja propozycja na lekkie danie obiadowe.

Jeśli szukacie czegoś lekkiego na obiad to zachęcam do zrobienia takiego mięsa. Jest delikatnie słodkawe ale mięso indyka lubi takie połączenia. Sok pomarańczowy daje fajny, lekko kwaskowaty smak. Jak zazwyczaj dodaję do sosu śmietanę, to tym razem zrezygnowałam i był to dobry pomysł bo śmietana zabiłaby fajny smak sosu w aromacie pomarańczy. Do tego ziemniaki podałam ziemniaki puree .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 średnia pierś z indyka – około 1 kg,

Suszona żurawina- około ½ szklanki,

Sól, pieprz,

2 łyżki masła

¾ szklanki soku pomarańczowego,

Łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Duży płat mięsa z indyka płuczemy, przekrawamy na pół  i rozbijamy delikatnie (najlepiej pod folią) na większy kawałek; doprawiamy solą, pieprzem..

Suszoną żurawinę układamy na rozbity kawałek, dajemy łyżkę masła i zawijamy w roladę, związujemy nitką i przekładamy do garnka, smarujemy roladę masłem,  dodajemy do garnka sok pomarańczowy, wodę ( 1/3 szklanki), przykrywamy  i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 60 minut, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Po około godzinie zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną – w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy mąkę i dodajemy do sosu, pieczemy całość jeszcze około 5 minut. Podajemy z ziemniaczkami puree.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *