Ciasto ucierane z mąki orkiszowej z żurawiną

Proste i szybkie ciasto ucierane z żurawiną i posypane ziarenkami słonecznika. Jadłyśmy kiedyś z Anią podobne u Majlertów i tak nam posmakowało, że postanowiłam je zrobić w domu. Ciasto smakuje trochę jak piernik bo jest zrobione z mąki orkiszowej z dodatkiem miodu zamiast cukru. Jeśli lubicie takie proste, ucierane ciasta to takie z pewnością Wam posmakuje- myślę, że nawet na świątecznym stole może dobrze się prezentować.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700,

170 g masła,

¾ szklanki miodu,

4 jajka,

Łyżeczka ekstraktu waniliowego,

Łyżeczka proszku do pieczenia,

Garść żurawiny,

Pestki słonecznika

Wykonanie

Masło z cukrem ucieramy na jednolitą, kremową, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym jajku. Dodajemy również ekstrakt wanilii i też miksujemy. Do masy maślanej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żurawinę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na keks smarujemy masłem, wykładamy ciasto, posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do tem. 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy, wyjmujemy i studzimy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.