Risotto ze szparagami

Proste potrawy mają to do siebie, że nie są trudne do wykonania a najczęściej smakują wybornie.

Risotto jest jednym z takich dań. Lubię je przygotowywać z różnymi dodatkami: borowikami, kurkami, warzywami ale lubię też w najprostszej wersji czyli z masłem i parmezanem. Ważne jest to aby mieć specjalny ryż do risotto.

Dzisiejsze risotto jest z zielonymi szparagami i parmezanem. Robiłam je w tym roku parę razy i za każdym razem smakuje wybornie. Jest proste i szybkie do przygotowania i rewelacyjnie smakuje, szczególnie z lampką białego schłodzonego wina 😉

DSC_0032

Składniki

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,

Pęczek zielonych szparagów,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Bulion warzywny,

2 łyżki masła,

Starty ser parmezan,

oliwa

Wykonanie

Końcówki szparagów odcinamy, delikatnie obieramy końce i myjemy. Kroimy na małe kawałki.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy szparagi, czosnek pokrojony w drobne plasterki, doprawiamy solą i dusimy na średnim ogniu około 3 minut. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy – doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy polane delikatnie oliwą i startym parmezanem.

DSC_0040 DSC_0030

komentarze 3

  1. Brenia
    Czerwiec 19
    Odpowiedz

    Witam, to również moje ulubione danie ze szparagami 🙂

  2. Monika
    Czerwiec 24
    Odpowiedz

    A dzisiaj ja zrobie….bo w lodowce nic oprocz szparagow….ale z wersja weganskiego parmezanu:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *