Pudding z mleka kokosowego, nasionami chia z dodatkiem owoców

Pyszny, lekki i smaczny pudding z nasionami chia, na mleczku kokosowym z dodatkiem ulubionych owoców.

Jeśli lubicie lekkie śniadania to taki pudding przypadnie wam do gustu. Nie jest trudny to przygotowania a efekt smakowy i wizualny jest rewelacyjny.

Takie puddingi robię sobie często na drugie śniadania do pracy. Słoiczek zapełniam ulubionymi produktami, zamykam i idą ze mną do pracy.

Nie wiem czy wiecie, że te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną moc leczniczą i dawkę energii, która wzmocni organizm. Chia pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6.

Zawierają korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy w odpowiedniej proporcji, przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.

Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie.

 

I co ja mam więcej pisać… Trzeba robić takie pyszne i zdrowe śniadania.

dsc_0146

Składniki dla 2 osób

Puszka mleka kokosowego,

3-4 łyżki nasion chia,

2 kiwi,

Owoce

Wykonanie

Mleczko kokosowe   przelewamy do garnka i podgrzewamy aż będzie ciepłe. Następnie do mleczka dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na około 7-8 minut.

Kiwi obieramy, kroimy w plastry i układamy na brzegach słoika. Po około 7-8 minutach, ponownie mieszamy mleczko z chia i przekładamy do słoiczka, pilnując aby kiwi nie spadło do środka słoiczka. Na wierzch dodajemy owoce – takie jakie lubimy.

dsc_0156

komentarze 2

  1. Listopad 16
    Odpowiedz

    Jak dla mnie to idealny deser do kawy, ja śniadania wolę bardziej treściwe, ale tak jak mówisz na drugie do pracy idealne;

  2. Brenia
    Listopad 16
    Odpowiedz

    Na deser ten pudding też będzie rewelacyjny. Ja natomiast lubię takie lekkie śniadania. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *