Placki owsiano-jaglane z sadzonym jajkiem

 Szybkie do zrobienia placki z mąki owsianej i jaglanej z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego. Mają dodatkowo parę ziaren czarnuszki więc są aromatyczne.

Będą idealne jako dodatek do jajka sadzonego na śniadanie lub ciepłą kolację, zamiast chleba.

 

Składniki na około 8-10 placuszków

4  łyżki mąki jaglanej,

¾ szklanki mąki owsianej,

Szklanka kefiru,

Łyżka zmielonego siemienia lnianego,

Trochę wody,

Parę  ziarenek czarnuszki,

2 jajka,

Sól, pieprz,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Olej do smażenia

Wykonanie

Do miski dajemy  mąki,  jajka, siemię, kefir,  proszek do pieczenia, czarnuszkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody. Zostawiamy chwilę ciasto aby odpoczęło

Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane.

Podajemy z jakiem sadzonym i warzywami.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *