Pikantny gulasz wołowy z papryką, cukinią i czerwonym winem

Gulasz z wołowiny z dodatkiem papryki, cukinii, papryczki chilli i czerwonego wina to moja propozycja na zimowy obiad. Jest sycący, aromatyczny, klasyczny i w zimowe dni z kaszą gryczaną smakuje wybornie.

Do takiego pikantnego gulaszu lubimy domowe kwaszone ogórki, które w zimie mają wyjątkowy smak i są bardzo zdrowe.

DSC_0831

Składniki:

600 g mięsa wołowego gulaszowego,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 papryka,

2 papryczki chilli ,

1 mała cukinia,

Puszka pomidorów,

½ szklanki czerwonego wina,

Sól, pieprz,

liść laurowy

Wykonanie

Mięso myjemy i kroimy na małe kwadraty. Paprykę myjemy, czyścimy i kroimy w paski. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w paski – bez wyjmowania pestek.

Cebulę obieramy i kroimy na talarki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę  i dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, czosnek i znowu chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy mięso,  mieszamy i dusimy chwilkę razem z warzywami. Jak mięso będzie lekko podduszone to podlewamy  gulasz szklanką wody  i gotujemy pod przykryciem  około 40 minut ( jeśli wyparuje zbyt dużo wody to możemy dolać trochę – to zależy ile chcemy mieć sosu).

Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, dodajemy również pomidory , czerwone wino i gotujemy na małym ogniu około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gotowy gulasz doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chilli w proszku jeśli jest za mało pikantny. Podajemy z kaszą gryczana i kiszonymi ogórkami.

 

DSC_0829 DSC_0802

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.