Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i Adżiką

 

Prosta ale smaczna przekąska z pieczarek, kaszy jaglanej i Adżiki. Jakiś czas temu pisałam Wam o fajnej przyprawie rodem z Kaukazu – Adżice. Jest aromatyczna ( ma sporo ziół) i pikantna i świetnie nadaje się do różnych potraw.

Tym razem dodałam ją do farszu z kaszą jaglaną i nadziałam tym pieczarki. Wyszło pyszne i szybkie do zrobienia danie.

Zachęcam do zrobienia takiej przyprawy ale jeśli jej nie macie a chcecie zrobić takie pieczarki to proponuję zblendować trochę ziół (np. tymianek, bazylię, majeranek, ząbek czosnku, chilli, ) i to wymieszać z kaszą jaglaną. Dodać natki pietruszki i też będzie bardzo dobry farsz do pieczarek. Karnawał jeszcze trwa więc jeśli planujecie imprezę to takie pieczarki będą super – na zimno też są bardzo dobre.

DSC_0358

Składniki: (na około 20 sztuk)

15- 20 sztuk kapeluszy pieczarek

½ szklanki kaszy jaglanej,

Szklanka wody,

pieprz, sól do smaku

łyżeczka przyprawy kaukazkiej – Adżika,

2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,

Oliwa

10 dag startego sera mozarella

Wykonanie:

Wcześniej gotujemy kaszę . Kaszę jaglaną płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Gotujemy na małym ogniu z solą około 15 minut – aż będzie sypka. Kaszę mieszamy dość często w trakcie gotowania. Na koniec dajemy łyżkę masła i mieszamy. Do kaszy dajemy Adżikę, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem.

Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym i  wypełniamy farszem z kaszy, na koniec polewamy delikatnie oliwą i posypujemy starym serem mozarella. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni i pieczemy 20 minut.

 DSC_0354 DSC_0376

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *