Pavlova z truskawkami i kremem mascarpone

\Najdoskonalszy deser w wydaniu wiosennym czyli Pavlova z truskawkami.

Do tego najlepszy krem z serka mascarpone i bitej  śmietany i mamy coś co zachwyci nawet najwybredniejszego smakosza słodkości.

Przed nami sezon na dobre polskie owoce więc do takie Pavlovej będzie można dodawać różne owoce i polewy owocowe.

Składniki: 

5 białek,

300g drobnego cukru,

szczypta soli,

łyżeczka mąki ziemniaczanej,

100 ml śmietanki 36 %.

200 ml serka mascarpone,

Łyżka cukru pudru,

1 mały cukier waniliowy,

Śmietan fix

truskawki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Białka oddzielamy do żółtek ( musimy uważać aby żółtka nie dostały się do białek), ubijamy dodając odrobinę soli. Gdy  będą ubite na sztywno dodajemy po łyżce cukru, nadal cały czas ubijając, aż piana zrobi się zupełnie sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie mikserem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy bezę na papierze/blasze, formując kopiec. Robimy to szybko, dość energicznymi ruchami. Wygładzamy delikatnie brzegi w górę, wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez  30 minut . Następnie zmniejszmy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę około 2 godziny.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezie tak przestygnąć.

Cukier puder mieszamy ze śmietan fix-em.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cukier waniliowy, serek mascarpone mieszamy mikserem razem,

Po ostudzeniu bezy wyciągamy ją, przekładamy na paterę.

Truskawki myjemy, suszymy i część miksujemy na mus a część zostawiamy i kroimy w mniejsze kawałki.

Nakładamy na bezę mus truskawkowy, następnie  krem mascarpone, na koniec truskawki i inne owoce jakie mamy( maliny, borówkę)

Jeżeli nie podajemy od razu należy trzymać ciasto w lodówce.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *