Naleśniki tradycyjne z serem

Naleśniki to proste a zarazem lekkie danie na każdą okazję.  Można powiedzieć, że dania z naleśników, czy to z wytrawnym, czy też słodkim farszem są zawsze na czasie . Teraz kiedy zrobiło się ciepło naleśniki z dodatkiem np. truskawek mogą być  lekkim daniem na obiad. Podstawą tutaj oczywiście jest ciasto – ja nie lubię, gdy jest ono grube i tłuste, dlatego uważam, że takie lekkie, cienkie naleśniki są najlepsze.

 

Składniki na ciasto:

1,5   szklanki mąki pszennej,

szczypta soli,

1 łyżeczka cukru

1 szklanka  gazowanej  wody,

1/2szklanki mleka,

2 jajka

farsz:

30 dag twarogu,

1 serek waniliowy – np. danio

2 płaskie łyżki cukru,

1 łyżeczka cukru waniliowego,

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę,  sól, cukier, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Wszystkie składniki wymieszać w misce. W zależności od tego jak słodkie lubimy naleśniki można dodać jeszcze trochę cukru.

Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Następnie na każdy naleśnik nakładać farsz z sera ( jak kto lubi; ja daję 2 płaskie łyżki) i zawijać.

komentarzy 5

  1. Czerwiec 19
    Odpowiedz

    bardzo lubię naleśniki. nie używałam jednak nigdy wody gazowanej do ich przyrządzania 🙂 Twoje naleśniki wyglądają bardzo apetycznie, a farsz twarogowy – mój ulubiony ! 🙂
    pozdrawiam!

  2. kuchnia_breni
    Czerwiec 19
    Odpowiedz

    Woda gazowana powoduje, że naleśniki są pulchne i smaczne 😉

  3. Brenia
    Październik 12
    Odpowiedz

    🙂 W moim też 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *