Naleśniki w syropie pomarańczowym

 

Doskonałe, aromatyczne i pyszne naleśniki w syropie z pomarańczy. Będą idealne na śniadanie albo na deser poobiedni. Syrop z soku pomarańczy, miodu i masła dodaje  naleśnikom kremowego i  mocno pomarańczowego smaku.

Prosty do przygotowania deser na podwieczorek, do popołudniowej kawy.

 

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej,

1/3 szklanki  gazowanej  wody,

1/3 szklanki mleka,

2 jajka,

Szczypta soli

Syrop:

Sok z jednej pomarańczy,

1 pomarańcza,

2 łyżki miodu,

Łyżka masła

Wykonanie:

Przygotowujemy naleśniki.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, gazowaną  wodę, mleko, sól, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje rzadkiej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Następnie na patelni smażymy  cienkie naleśniki.

Pomarańcze myjemy dokładnie i sparzamy wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, drugą kroimy w plasterki.

Na patelni topimy masło, dodajemy miód, sok z 1 pomarańczy i gotujemy chwilę.

Następnie dodajemy plasterki pomarańczy i jeszcze chwilę zagotowujemy, mieszając kawałki.

Na koniec dodajemy naleśniki, ułożone w trójkąty, mieszamy i chwilę dusimy.

Podajemy ciepłe z kawałkami pomarańczy.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Luty 8
    Odpowiedz

    To prawda, doskonałe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.