Naleśniki ryżowe z jogurtem greckim i truskawkami

Lato mamy nie tylko w kalendarzu ale też w przyrodzie, pogodzie i na talerzu.

Pojawiły się już świeże, warzywa, zioła, owoce. Nie będę tu nikogo przekonywać, że lato to ulubiona pora roku przez wszystkich lubiących świeże warzywa i owoce. Mamy tego taką obfitość, że aż prosi się korzystać z tego dobrodziejstwa i przygotowywać i jeść pyszności z ich dodatkiem. Dodam, że warzywa i owoce to też naturalne źródło witamin, minerałów i innych, cennych dla zdrowia składników.

Na blogu  będę więc Wam proponować najczęściej jak tylko się da, dania z naszymi sezonowymi warzywami i owocami.

Dzisiaj naleśniki z mąki ryżowej z naturalnym, gęstym jogurtem typu greckiego z dodatkiem truskawek – mnóstwem  truskawek.

Ja mam to szczęście, że blisko mam Gospodarstwo Eli i Zdzisława Majlertów na Rysinach, gdzie są dobre i zdrowe truskawki, które smakują wybornie – słodkie, pachnące, pyszne prosto z koszyczka.

 

Składniki :

120 g maki ryżowej,

1 jajko,

200 ml mleka,

100 ml wody gazowanej,

Szczypta soli,

Szczypta cukru,

250 ml jogurtu gęstego typu greckiego,

1 cukier waniliowy,

Truskawki lub inne owoce sezonowe

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, cukier, dodajemy  lekko gazowaną  wodę, mleko, jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 3 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy jogurt, na to dajemy truskawki, zwijamy i na wierzch również dajemy truskawki.

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *