Naleśniki kukurydziano-pszenne z pikantnym nadzieniem meksykańskim

Miesiąc kwiecień to u mnie miesiąc bez mięsa. Jeśli myślicie, że to jakiś problem to muszę Was zdziwić. Bez mięsa można zrobić tyle pysznych dań, o różnych smakach, z różnymi  pysznymi dodatkami. Są zdrowe, lekkie i smakują wybornie.

Dzisiaj mam naleśniki z mąki kukurydziano-pszennej z dodatkiem farszu meksykańskiego.  Ciasto zrobiłam z mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki pszennej bo wtedy ciasto lepiej się klei i smaży, jak dodamy mąkę pszenną.

Farsz jest pikantny z dodatkiem świeżej kolendry i wszystko zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Po prostu pycha…

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

300 g mąki kukurydzianej,

100 g  mąki pszennej,

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 1/2 szklanki mleka,

2 jajka

farsz:

mała puszka kukurydzy,

mała puszka czerwonej fasoli,

1 marchew,

1 papryka

Sól, pieprz,

1 papryczka chilli,

Świeża kolendra,

3 ząbki czosnku,

 cebula,

½ szklanki kaszy jaglanej,

200 ml sosu pomidorowego,

150 g sera mozarella

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypać mąkę,  sól, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Na patelni smażymy  cienkie naleśniki.

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem i gotujemy w
1 ½ szklanki  wody.

Cebulę, paprykę,  kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na grubym tarku.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek, paprykę, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki, startą marchew i podsmażamy wszystko około 5 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę – dusimy jeszcze około 4 minut. Dodajemy pokrojoną kolendrę, kaszę jaglaną  i doprawiamy solą i pieprzem.

Sos pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy sos pomidorowy, posypujemy startym serem  mozarella, przykrywamy   i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15  minut.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *