Makaron ze szparagami cukinią i papryczką chilli

Sezon na szparagi mamy w pełni. Dodatkowo zrobiło się bardzo ciepło, więc lekkie dania z makaronem i warzywami są jak najbardziej na czasie.

Dzisiejsza propozycja na makaron jest szybka i prosta do zrobienia ale jednocześnie bardzo dobra i smaczna.  Połączenie  szparagów, cukinii i aromatycznych ziół jest wyjątkowo smaczne i zdrowe.

Zachęcam do zrobienia takiego makaronu.

 DSC_4979

Składniki na 5 porcji:

opakowanie makaronu tagliatelle,

6 – 7 gałązek zielonych szparagów,

1 papryczka chilli,

1 cukinia,

5 ząbków czosnku,

Kilka listków świeżej bazylii,

3  łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku,

kilka łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Zielone szparagi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cuknię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  papryczkę chilli, pokrojone szparagi, cukinię  i dusimy 10 minut. W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.  Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami bazylii oraz dużą ilością startego parmezanu.

 DSC_4987

DSC_4972

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. mar68
    23 maja
    Odpowiedz

    Ja dodaje jeszcze podsmazony wedzony boczek ( cienkie plastry ) : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.