Kulki z sera Labneh z różnymi dodatkami

Labneh to kwaśny, gęsty serek, który otrzymuje się przez odcedzenie serwatki z jogurtu.

Taki serek wcale nie jest trudny do zrobienia w domu. Wystarczy kupić naturalny jogurt. Ja lubię ten z Lidla. Następnie ustawiamy w misce sitko, na to dajemy podwójnie zwiniętą gazę, wylewamy jogurt, przykrywamy gazą i przechowujemy w lodówce. Ja trzymałam 2 dni i zrobił się pyszny gęsty serek.

Zrobiłam z niego kulki, które obtoczyłam w świeżo zmielonym pieprzu, mieszance papryk i szczypiorku. Ułożyłam je na kawałeczkach domowego chleba i aż sama byłam zaskoczona rezultatem. Wyszły znakomite przekąski do białego wina.

Jeśli szukacie pomysłów na karnawałowe dania, to ten polecam z pełną odpowiedzialnością.

 

Składniki

Duży jogurt grecki,

Dość duża gaza opatrunkowa,

Sól,

Smakowe dodatki:

Szczypiorek,

Ząbek czosnku,

Papryka w proszku- trochę słodkiej i trochę ostrej,

Trochę świeżo mielonego, czarnego pieprzu

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy serek.

Sitko ustawiamy na misce, na którą wykładamy gazę złożoną podwójnie. Wylewamy jogurt na gazę, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach  powinien być delikatny ser. Ser doprawiamy solą.

Teraz to już zależy od nas jakie smaki lubimy, takie dodajemy do serka i obtaczamy w różnych smakach. Ja  obtoczyłam w szczypiorku serek, który wcześniej wymieszałam z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pozostałe kulki obtoczyłam w świeżo zmielonym pieprzu, mieszance papryk.

Można je obtoczyć w różnych smakach i dodatkach: rozdrobnionych orzechach, koperku, natce pietruszki, ziołach, co tam lubimy.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.