Kotlety z ryżu, pieczonej papryki i kolendry

Nie lubię marnować jedzenia i jeśli zostaje mi coś z niedzielnego obiadu, to staram się to wykorzystać w innym daniu. Tak często powstają dania przeze mnie wymyślone na poczekaniu bo robię je z takich składników jakie mam w lodówce.

Te kotlety powstały dokładnie w taki sposób. Zostało mi dość dużo ugotowanego ryżu z obiadu, w lodówce miałam upieczoną paprykę, którą o tej porze roku mam zazwyczaj w słoiczku. Była też świeża kolendra i po dodaniu serów – mozarelli i fety wyszły pyszne i aromatyczne kotlety.

Zachęcam do upieczenia większej ilości papryki, którą przechowujemy w lodówce w zalewie z oliwy i mamy do różnych dań, kanapek, sałatki.

Wiem, że niektórzy powiedzą, że kotlety bez mięsa to nie kotlety ale zaręczam, że takie są lekkie, smaczne i można je podać np. do mięsa w innej postaci niż kotlety.

Do tego zrobiłam  prostą sałatkę z pysznych o tej porze roku pomidorów, dymki i z dodatkiem octu winnego.

Pomidory o tej porze roku są najlepsze. Moją ulubioną kanapką w tym czasie jest kanapka z plastrami pomidora i młodej cebulki, lekko posolona. Mniam.

 

Składniki:

Około 300 g ryżu ugotowanego,

1 duża papryka,

100 sera feta,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

100 g sera mozzarella – twardego,

1 jajko,

Łyżka maki ryżowej,

2 łyżki bułki tartej,

Pęczek świeżej kolendry,

Sól, pieprz

Olej do smażenia,

Sałatka:

2 pomidory,

2 cebulki dymki,

Sól, pieprz,

Oliwa,

Łyżka octu winnego

Wykonanie

Paprykę pieczemy w piekarniku około 30 minut w 190 stopniach a następnie przykrywamy ścierką  i zostawiamy chwilę. Zdejmujemy skórkę i studzimy.

Ryż gotujemy  i  odcedzamy. Ja miałam ryż, ugotowany wcześniej do obiadu.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy chwilę aż zmięknie. Dodajemy do ryżu. Upieczoną paprykę kroimy w paski i również dodajemy do ryżu

Sery ścieramy na grubych tarkach, kolendrę  kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu ryżowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko,  wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, łyżkę mąki ryżowej  i znowu wszystko dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy okrągłe kotlety ryżowo-paprykowe,  obtaczamy w bułce tartej i smażymy  z każdej stron po 2 – 3  minuty.

Usmażone kotlety przekładamy na talerz i podajemy z prostą sałatką z pomidorów i cebulki dymki. Coś wyjątkowego i lekkiego.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *