Genueński biszkopt z zieloną herbatą z przepisu Anny Olson z mascarpone i sezonowymi owocami

Dzisiaj przepis na biszkopt z zieloną herbatą od samej Anny Olson, mistrzyni słodkich wypieków.

Ten biszkopt różni się od tradycyjnego tym, że  ubija się całe jajka i nie dodaje proszku do pieczenia. Ważne jest to aby jajka do tego biszkoptu były ogrzane gdyż z ciepłych jajek można uzyskać puszystą masę. Ponadto tu dodaje się jeszcze roztopione masła. No i ten biszkopt jest dodatkowo z zieloną herbatą więc ma fajny zielony kolor i delikatny smak zielonej herbaty. Anna Olson podawała składniki na większy biszkopt ale ja zrobiłam z połowy porcji na formę o średnicy 15 cm. Jeśli będziecie chcieli  upiec większy o średnicy 24 cm, to trzeba dać podwójną porcję wszystkich składników.

Składniki:
4 jajka,

125 g  cukru ,

Łyżeczka zmielonej zielonej herbaty,

28 g stopionego masła,

Szczypta soli,

½ cukru waniliowego,

200 g serka mascarpone,

Łyżka cukru waniliowego,

Sezonowe owoce

Wykonanie:

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Z tym, że  jajka  dobrze jest  włożyć do ciepłej wody i ogrzać.

Mąkę przesiewamy z herbatą. Masło roztapiamy i studzimy

Do miski wybijamy 3 całe jajka i jedno żółtko. Dodajemy cukier razem z cukrem waniliowym i ubijamy na mocnych obrotach około 10 minut do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy.

Do ubitej masy przesypujemy delikatnie, partiami  przesianą mąkę z herbatą. Delikatnie mieszamy każdą partię. Następnie dodajemy masło, z tym, że najpierw dodajemy łyżkę masy do masła, mieszamy i dopiero takie dodajemy do całej masy i delikatnie mieszamy wszystko.

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia a boki nie smarujemy. Wylewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym do temperatury 175 stopni około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone ciasto i wyjmujemy.

Ser mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i smarujemy wierzch biszkoptu. Podajemy z sezonowymi owocami.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.