Kotlety z łososia i cieciorki

Jeśli macie mały kawałek łososia i zastanawiacie się  co w niego zrobić aby było ciekawe i smaczne danie, to proponuję zrobić kotlety z dodatkiem cieciorki. Wychodzą bardzo apetyczne i delikatne kotlety, które można  podać z dość pikantnym sosem pomidorowym i ryżem.

 

Składniki na 4 porcje: 

400 g  łososia – filet, dzwonko,

Szklanka ugotowanej cieciorki,

1 jajko,

Łyżka mąki ryżowej,

Ząbek czosnku,

Koperek,

1 cebula,

1 łyżka musztardy dijon

olej do smażenia,

sól, pieprz,

bułka tarta

Pikantny sos pomidorowy

Puszka krojonych pomidorów lub 5-6  świeżych,

2 papryczki chilli,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku

Świeża kolendra

Wykonanie:

Łososia myjemy i  rozdrabniamy w blenderze lub kroimy na drobną kostkę. Ugotowaną cieciorkę rozdrabniamy w blenderze.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Do miski dajemy łososia, cieciorkę, jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, cebulę, pokrojony drobno koperek, łyżkę mąki ryżowej i musztardy i mieszamy wszystko.

Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy  w bułce tartej  i  smażymy na rozgrzanym oleju,  na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy oliwę, dajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek i pokrojoną drobno chilli,  minutę podsmażamy. Dodajemy pomidory i gotujemy około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone listki kolendry i mieszamy już nie gotując.

Podajemy kotlety z ryżem i pikantnym sosem pomidorowym

komentarze 2

  1. Cudownie wygląda. Szkoda, że unikam smażonych rzeczy ..
    Ale ciekawe jak by smakowała owa potrawa, bez panierki i zrobiona na parze? 🙂 Jak myślisz próbować, czy nie ryzykować ? 😛

  2. Brenia
    Sierpień 25
    Odpowiedz

    Myślę, że trzeba spróbować 🙂 Może kotlet obtoczyć wcześniej w mące ryżowej żeby lepiej się skleiło …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *