Kotleciki drobiowe zawinięte w chorizo z pieczonymi ziemniakami i sałatką wiosenną

Kotlety mielone mogą mieć dużo postaci i smaków. Lubię eksperymentować z dodatkami do takich kotletów bo zawsze jestem ciekawa co z takiego eksperymentu wyjdzie.

Dzisiaj takie właśnie kotlety, postanowiłam je doprawić kminem rzymskim, który dodaje potrawom, szczególnie mięsnym aromatu i trochę egzotycznego smaku. Zawinęłam kotleciki w pikantną i równie aromatyczną kiełbasę chorizo i zapiekałam.  Do tego ziemniaki pieczone z ziołami i sałatką wiosenną i było pyszne mięsne danie.

Sałatka i rzodkiewka jest już od Majlertów więc jest zdrowa i smaczna. Nie wiem jak Wy ale ja dobrą rzodkiewkę kroję do sałatki razem z łodygami i liśćmi.

Taką zieloną sałatkę robię w ulubionej wersji ( w moim rodzinnym domu tak się jadało) ze śmietaną wymieszaną z solą i sokiem z cytryny.

 DSC_1147

Składniki

70 dag  mięsa mielonego indyka

1 jajko,

1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego,

2 ząbki czosnku, 

Sól, pieprz,

Duże plastry kiełbasy chorizo – około 10-12 sztuk,

Olej do smażenia

1 kg ziemniaków,

Sól, pieprz,

Łyżeczka tymianku,

Oliwa,

3 -4 ząbki czosnku

Wykonanie

Mięso z piersi indyka myjemy i mielimy. Do miski z  mięsem  dodajemy czosnek  (wyciśnięty)  wbijamy  jajko, dodajemy kmin, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Gotową masę odstawiamy  na godzinę  do lodówki, aby składniki „się przegryzły”.

W  między czasie przygotowujemy ziemniaki.

Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy  i kroimy na połówki, ćwiartki ( w zależności jak są duże) a następnie nacinamy w paski każdy kawałek.    Czosnek obieramy. Tak przygotowane  dajemy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieszamy. Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia. Na to dajemy ziemniaki . Drugi papier do pieczenia moczymy w wodzie i nakrywamy nim ziemniaki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ziemniaki na niższą półkę i pieczmy pod przykryciem około 1 ½   godziny. Następnie zdejmujemy  papier z ziemniaków, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 15- 20  minut aż  ziemniaki będą zarumienione.

Teraz czas na kotleciki. Ze schłodzonej masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe wałeczki długości około 8 cm i mniej więcej 2,5 cm grubości. Każdy wałeczek mięsa zawijamy w plaster kiełbasy chorizo.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko z każdej strony mięso w chorizo.

Podsmażone kawałki mięsa z chorizo układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170m  stopni około 15- 20 minut.

Podajemy z ziemniakami i sałatką wiosenną.

 DSC_1166-001 DSC_1153

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.