Kogut zagrodowy z warzywami

Kogut zagrodowy, podobnie jak kurczak, to dobrej jakości mięso. Już parę razy kupowałam całego kurczaka lub części ( uda, piersi) i uważam, że są naprawdę dobre. Zdecydowanie lepsze od tych fermowych.

Koguta upiekłam odrębnie w naczyniu a warzywa na blasze z piekarnika. Dopiero na koniec dałam mięso, już w zasadzie upieczone do warzyw i razem dopiekłam.

Warzywa dałam takie, jakie są teraz dostępne w warzywniaku. Dodałam jeszcze jabłka, garść rodzynek i zioła. Wyszło bardzo dobre, aromatyczne danie.

Święta Wielkanocne przed nami więc jeśli zastanawiacie się nad mięsem na obiad to mogę polecić taką wersję. Nie trzeba już nic dodatkowego robić, wszystko jest gotowe w jednym daniu.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Kogut zagrodowy – około 1,5 kg,

Łyżka masła,

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki oliwy z oliwek,

1 cytryna,

Sól, pieprz,

Łyżeczka suszonego cząbru i estragonu,

Warzywa:

2 marchewki,

1 średnia cukinia,

2 cebule,

4 ząbki czosnku,

Kawałek selera,

1 pietruszka,

5 ziemniaków,

Por,

2 jabłka,

Garść rodzynek,

Olej,

Sól, pieprz, estragon, cząber,

Wykonanie

Koguta myjemy i suszymy dość dokładnie. W misce mieszamy oliwę z sosem sojowym. Taką miksturą smarujemy dokładnie koguta. Następnie doprawiamy cząbrem, estragonem, solą i pieprzem ( w tym w środku) i dajemy do garnka, gdzie będzie pieczony.

Odkładamy doprawionego na godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cukinię myjemy, suszymy a następnie kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy paski, dość cienko każdy kawałek. Tak postępujemy z marchewką, selerem, pietruszką, ziemniakami. Z pora odkrawamy jaśniejszą część, myjemy, przekrawamy najmniejsze części.

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i odkrawamy gniazda nasienne. Czosnek obieramy. Tak przygotowane warzywa dajemy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, sosem sojowym i mieszamy. Na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia. Na to dajemy warzywa. Drugi papier do pieczenia moczymy w wodzie i nakrywamy nim warzywa.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy koguta na wyższej części piekarnika. Warzywa dajemy na niższą półkę i pieczmy pod przykryciem około 1 ½   godziny. W między czasie polewamy koguta sosem z pieczenia

Następnie zdejmujemy przykrywkę ( z warzyw papier, z mięsa przykrywkę) , ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 20-30 minut aż warzywa i mięso będą zarumienione.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Mtto
    30 października
    Odpowiedz

    A co z cytryna (herbatka)

  2. Brenia
    3 listopada
    Odpowiedz

    Sok z cytryny idzie do oliwy i sosu sojowego – do uzupełnienia 😉 Do herbatki też może być …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.