Farfalle z brokułami, cukinią w sosie z sera gorgonzola, posypane płatkami migdałów

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Przygotowuje się go szybko i z dowolnymi składnikami smakuje pysznie. Ja tym razem postawiłam na wiosenny – zielony zestaw, z brokułami i cukinią w sosie serowym.

Na wiosnę jakoś tak naturalnie zaczynam mieć ochotę na lżejsze dania pełne warzyw i takie też mam postanowienie na kwiecień – zero mięsa. Mięsożercy muszą mi więc wybaczyć, że będzie więcej przepisów warzywno – owocowych 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki dla 2 osób

1/3 opakowania 500g makaronu farfalle,

½ brokuła,

1 mała cukinia,

1 średnia cebula szalotka,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki płatków migdałowych,

Kawałek sera gorgonzola – około 100 g

Parmezan tarty,

Oliwa,

Sól, pieprz świeżo mielony,

Łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie

Brokuł gotujemy i odcedzamy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i dusimy na małym ogniu chwilę . Następnie dodajemy cukinię i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy brokuły – pokrojone w małe koszyczki i natkę pietruszki.

W między czasie gotujemy makaron – zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.

Gotowy makaron odcedzamy, dodajemy do zielonych warzyw , mieszamy i doprawiamy solą , pieprzem. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem i płatkami migdałów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *