Ciasteczka owsiane z ziarnami słonecznika

Proste i szybkie do zrobienia ciasteczka owsiane z dodatkiem ziaren słonecznika. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik z rodziną jako słodka przekąska.

Zrobiłam je w najprostszej postaci czyli płatki i ziarna słonecznika ale można dodać żurawinę, rodzynki lub inne suszone owoce. Dobre do takich ciasteczek są zwykłe płatki owsiane, nie błyskawiczne. Pamiętajmy również, że ciasteczka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika będą zbyt miękkie aby je jeść. Trzeba chwilę odczekać aż stwardnieją.

Składniki

1,5 szklanki płatków owsianych –

pół kostki miękkiego masła – 100 g

2 łyżki cukru trzcinowego,

2 łyżki miodu,

1 jako,

2 czubate łyżki mąki ryżowej,

½  szklanki ziaren słonecznika

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

W misce mieszamy płatki owsiane, ziarna słonecznika, mąkę ryżową.

W rondelku roztapiamy masło, z miodem, cukrem  i łyżką wody. Mieszamy składniki sypkie z mokrymi, dodajemy jajko  i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy 15 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.