Churros

Churros to hiszpański, słodki smakołyk, smażony w głębokim tłuszczu i podawany posypanym cukrem pudrem i czekoladą. Są to tak naprawdę paski/ wężyki, które wyciska się z rękawa cukierniczego i smaży na złoty kolor. Gotowe posypuje się cukrem pudrem ( można razem z cynamonem) i podaje z płynną czekoladą. Ja sobie podarowałam czekoladę bo i tak same wężyki są tłuste. Ale Wy oczywiście możecie zrobić do nich czekoladę. Najprościej jest rozpuścić gorzką czekoladę z mlekiem ( 2 tabliczki czekolady na ½ szklanki mleka).

Na karnawałową imprezę będą rewelacyjnym słodkim dodatkiem, zamiennym do chrustu czy początków.

Do przygotowania takich churros potrzebny będzie rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki –średnica ok. 1 cm.

 DSC_0254

Składniki

200g mąki,

250 ml wody,

4 jajka,

Szczypta soli,

30 g masła,

Olej do smażenia

Wykonanie

Wodę zagotowujemy z masłem, solą i cukrem. Gdy woda zacznie wrzeć a masło się rozpuści, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Mieszamy dość energicznie, najlepiej trzepaczką metalową aby nie zrobiły się grudki. Mieszamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka.

Zdejmujemy ciasto z ognia i studzimy chwilę. Następnie dodajemy do ciasta po 1 jajku, miksujemy po każdym aż powstanie gładka masa.

Rozgrzewamy tłuszcz w głębszym rondlu. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy z rękawa paski o długości około 10 cm, odcinamy je nożyczkami i smażymy na rozgrzanym oleju ( ale nie za bardzo bo będą się przepalać). Smażymy po około 2 minut z każdej strony, wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem puderm.

 DSC_0281 DSC_0256

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *