Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie

Domowy chleb na zakwasie to zdrowe, smaczne pieczywo a dodatkowo  taki zapach w trakcie pieczenia, że pamięta się go całe lata. Ja  pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od dzieciństwa.

Jak widzę, Wy też lubicie taki chleb bo sięgacie po przepisy i pytacie o różne sprawy związane z pieczeniem chleba i przygotowywanie zakwasu. Na blogu jest nawet filmik na ten temat.

Chleb żytni z mąki pełnoziarnistej to mój ulubiony. Często pytacie jak  zrobić aby chleb z takiej mąki wyrósł i był dobry. Ja wypracowałam swój sposób na to, ale trochę to trwało. Więc mogę powiedzieć, że trzeba tu po pierwsze cierpliwości i nie zrażania się pierwszymi niepowodzeniami. Jeśli chodzi o przechowywanie takiego chleba to nie polecam folii bo szybko się zepsuje. Dobry  jest woreczek lniany a nawet zwykła lniana ścierka – ja tak przechowuję.

Po drugie potrzebny jest dobry zakwas – na blogu jest przepis.

Po trzecie dobra mąka – ja mam z młyna dobrą i świeżą mąkę. Wiem, że są już w sprzedaży dobre mąki ale trudno mi Wam polecić jakąś firmę bo ja nie kupuję mąki w sklepie.

Ważną rzeczą  w przygotowywaniu takiego chleba jest też konsystencja ciasta, jak mieszamy. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani za gęste/ zbite – powinno być dość gęste ale nie zbite. Tę umiejętność zdobywa się doświadczeniem – pieczeniem. Dlatego pisałam, że potrzebna jest cierpliwość i niezrażanie się pierwszymi niepowodzeniami. Jeżeli pierwszy raz będziecie to robić zapraszam na filmik.

No i najważniejsze do pieczenia chleba potrzebne jest serce…

dsc_0885

Składniki:

350 g zakwasu,

600 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 ,

400 g mąki żytniej chlebowej typ 720 ,

650 ml wody letniej,

2 łyżeczki soli,

Parę ziarenek czarnuszki – nie za dużo bo jest aromatyczna,

Siemię lniane, pestki słonecznika, dyni

Wykonanie

Do miski przesypujemy mąki, sól, czarnuszkę  i  mieszamy.

Następnie dodajemy zakwas, wodę i  wyrabiamy ciasto. Jednak nie za długo bo mąka żytnia tego nie lubi. Ciasto nie powinno być bardzo zbite/gęste ale też nie powinno być za rzadkie, więc w razie czego dodajmy wody lub mąki.

Dwie blachy – keksówki smarujemy olejem, posypujemy otrębami i siemieniem lnianym . Następnie dajemy do blachy ciasto tak aby były dwie porcje. Ja zrobiłam tak, że dodałam na wierzch jednego ciasta siemię lniane  a na drugie pestki dyni.

Tak przygotowane blaszki z ciastem przykrywamy ściereczką i przechowujemy w ciepłym miejscu 10 godz.

Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godz. Chleb wyjmujemy z piekarnika, smarujemy wodą  i od razu wyjmujemy z blaszek.

dsc_0900 dsc_0893

komentarze 2

  1. olo
    Czerwiec 2
    Odpowiedz

    ile to jest „350 g zakwasu”? Szklanka? Pół szklanki? 4 łyżki?
    Jak to zważyć, skoro zakwas jest płynny i w dodatku puszysty?!

  2. Brenia
    Czerwiec 5
    Odpowiedz

    to jest trochę mniej więcej szklanka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *